Asia Thailand

Thailand – 5 must-do’s die je absoluut niet mag missen (Dutch)

Thailand wordt niet voor niets ‘Het land van de glimlach’ genoemd. Dit verwijst niet alleen naar de ontzettend aardige mensen die je overal groeten met een vriendelijke Sawasdee Ka!, maar ook naar de enorme grijns op je eigen gezicht wanneer je in dit geweldige land bent. Thailand is de afgelopen jaren een van de meest populaire vakantiebestemmingen geworden. Er is ontzettend veel te zien en te doen. Maar wat mag je nou ècht niet missen tijdens een bezoek aan dit fantastische land? Ik zet de vijf absolute toppers voor je op een rijtje.

1. De Co van Kessel fietstour – Bangkok.
De Co van Kessel fietstour is een echte must wanneer je in Bangkok bent. Je kan hier kiezen voor verschillende soorten tours, variërend van een paar uur tot een hele dag. Wij kozen voor de laatste – de ‘Co All Day’, een ervaring die we niet snel meer zullen vergeten. Je krijgt de keuze tussen een mountainbike of een ladybike (ga absoluut voor die eerste!) waarmee je de onontdekte plekjes van Bangkok gaat verkennen. Van drukke straten, naar smalle steegjes tot de prachtige natuur iets buiten Bangkok. Per fiets, trein en longtailboot zie je de mooiste dingen, en ontdek je dat Bangkok niet alleen die hectische, drukke, in smog gehulde stad is, maar dat het ook vele wonderschone kanten heeft, zoals een prachtige natuur en het echte authentiek Thaise leven. (Meer informatie: http://www.covankessel.com/nl/)

2. Een cooking class
Elk moment dat je in Thailand iets mag eten is een feestje. Heerlijke curry’s, verrukkelijke stir-fried dishes en niet te vergeten natuurlijk de absolute topper: Pad Thai. En wat is er nou leuker dan deze typisch Thaise gerechten zelf te leren maken? Bijna overal in Thailand kan je bij je hostel/hotel of een reisbureautje in de buurt een kookcursus boeken. Aan begin van de dag wordt je opgepikt bij je verblijfplaats, waarna je direct naar een lokale markt rijdt. Hier wordt van alles uitgelegd over Thaise producten, en doe je inkopen voor de gerechten die jij die dag gaat bereiden. Vervolgens wordt je meegenomen naar de Cooking Farm, welke ligt verscholen in een prachtige groene omgeving. De meeste farms liggen in een enorme tuin waar ze zelf de verse producten waar jij straks heerlijk mee gaat koken, biologisch verbouwen. Na een rondleiding door de tuin en veel geruik, geproef en gepraat gaat het echte koken dan eindelijk beginnen. Met je eigen kookstelletje en werktafeltje ga je onder leiding van een Thaise kok jouw lievelingsgerechten bereiden, welke je tot je grote vreugde vervolgens ook allemaal zelf mag opeten. Na een dag weet jij precies wat de Pad Thai zijn unieke smaak geeft, waarom een groene  curry heter is dan een rode curry, en dat sommige gerechten eigenlijk veel simpeler zijn dan je van te voren had gedacht. Een kookcursus in Thailand is een genot voor alle zintuigen en mag je dus zeker niet missen. (Meer informatie over de cursus die wij hebben gevolgd: http://www.thaifarmcooking.net)

3. Het dorpje Pai
Elke reis naar Thailand begint in Bangkok., een hectische, drukke en chaotische stad. Menig reiziger die zijn reis vervolgens richting het noorden voortzet, kiest er voor om naar Chiang Mai – Thailand’s tweede grootste stad – te reizen. In vergelijking met Bangkok is Chiang Mai vrij rustig maar het echte vakantiegevoel begint toch wel in Pai, zo’n 3,5 uur rijden van Chiang Mai. Pai is een klein hippiedorpje, gelegen in de heuvels in het noorden van Thailand. Na ruim 300 haarspeldbochten te hebben getrotseerd kom je in dit prachtige dorpje aan. Omdat het in de bergen ligt is de temperatuur gelijk een stuk aangenamer, en ook de mensen zijn veel relaxter en nog vriendelijker dan in de grotere steden. ’s Avonds komt Pai echt tot leven, en vullen de paar straten die Pai kent zich met marktkraampjes waar je van alles kan vinden: van leuke tasjes, tot heerlijke Thaise hapjes, tot armbandjes, sieraden, enzovoorts. En wanneer je lang genoeg rondgeslenterd hebt over de fijne straten van Pai, kan je altijd even je voetjes tot rust laten komen met een fijne Thaise footmassage. Tip: mocht je naar Pai gaan en iets meer willen besteden aan accommodatie dan de gemiddelde backpacker, kies dan voor Pai Chan: prachtige romantische bungalows gelegen in een groene tropische tuin met uitzicht op rijstvelden voor nog geen 12.50 euro per nacht. (Meer informatie:http://www.paichan.com/)

4. Streetfood
Wanneer je naar Thailand gaat mag een goede maaltijd bij een van de vele wegrestaurantjes niet ontbreken. In veel landen wordt afgeraden om ‘van de straat’ te eten, maar in Thailand is dit een absolute must-do. Ga lekker zitten op een van de plastic tuinstoeltjes, bewonder het prachtige plastic gebloemde tafelkleed en laat je smaakpapillen juichen wanneer je het door jou gekozen gerecht voorgeschoteld krijgt. Niet alleen is streetfood nog 10x lekkerder dan het eten in restaurantjes – het is ook 10x zo goedkoop! Voor amper 3 euro smul je van een fantastisch gerecht, en drink je er ook nog een Chang’etje (Thais bier) bij ook.

5. Feestjes op de eilanden
Van het tempel-hoppen in het noorden naar het feestjes-hoppen in het zuiden. Dit maakt je bezoek aan Thailand compleet. Op de eilanden in het zuiden wordt er in principe elke nacht gefeest. Er is altijd wel een barretje te vinden waar je met een bucket in je hand en met je voetjes in de branding kan dansen tot diep in de ochtend. Maar er zijn twee feestjes die er voor mij met kop en schouders bovenuit staken:

  • Jungle Experience (Koh Phangan). De naam verklapt het eigenlijk al: een feestjemiddenin de Thaise Jungle. Klinkt vet? Dat is het ook! Deze avond dans je tussen de metershoge palmbomen op de heerlijkste techno-deuntjes. En wanneer je helemaal oververhit bent en bijna niet meer kan heb je misschien het geluk dat een tropische regenbui je komt verfrissen. Dansen in het hart van de jungle, in de stromende regen die de discolampen omtovert in prachtig waterconfetti: de Jungle Experience staat garant voor een avond die de boeken in gaat.
  • Full Moon Party (Koh Phangan). Iedereen heeft wel eens verhalen gehoord over de inmiddels beruchte Full Moon Party. Van stomdronken tienermeisjes, naar spacende Australiërs tot seksende stelletjes in de zee. Ik moet eerlijk zeggen dat ik, op een enkeling na, niet veel van deze beruchte drie ben tegengekomen. Gehuld in neonkleurige kleren en compleet besmeurd met de prachtigste creaties van glow-in-the-dark verf zorgt dat je klaar bent voor de Full Moon Party; en dan is het tijd om te feesten tot de zon op komt! Warm? Even dansen met de voetjes in de branding! Dorst? Op elke 10m is wel een bucket- of Chang-kraampje te vinden. Moe? Er is een heuze ‘sleep-area’ (al heb ik mijn twijfels of deze mensen wel in een ‘natuurlijke’ slaap verkeerden ;)) Zin in andere muziek? Er zijn tientallen stages waar voor ieder wel wat wils bij zit. De Full Moon Party is misschien niet voor iedereen wat hij of zij er van verwachtte, maar wanneer je bereid bent je over te geven aan de hysterie van dit toch echt wel geweldige feestje, kan je zomaar eens de avond van je leven hebben.
    (Meer informatie: http://www.kohphanganthailand.com/full-moon-party/jungle-experience.htm)

Natuurlijk is er in Thailand véél en véél meer te doen dan de vijf punten die ik zojuist heb beschreven. Een echte Thaise massage mag natuurlijk ook niet ontbreken, evenals een scootertochtje over prachtige wegen, een bezoek aan parelwitte strandjes met azuurblauwe zeeën, het bezichtigen van indrukwekkende tempels en natuurlijk een goede shoppingspree. Maar wanneer je niet zo lang de tijd hebt in Thailand maken deze vijf tips je reis in ieder geval tot een onvergetelijke vakantie. Voor mij was het misschien wel de mooiste (korte) reis die ik ooit heb gemaakt. Thailand – Until we meet again, sawadee ka!

 

No Comments
Next Post
November 29, 2015

No Comments

Leave a Reply